PCX2

Honda je prošle jeseni iskoristila Tokyo Motor Show da predstavi koncept skutera s hibridnim pogonom, koji će uskoro, u praktično nepromijenjenom obliku, krenuti u prodaju. Ali zasad samo u Japanu, gdje planiraju godišnje prodati dvije tisuće komada. Dovoljno da se pohvale kako će proizvoditi prvi hibridni skuter na svijetu, uz fusnotu da se to „prvi“ ipak odnosi samo na skutere ispod 125 ccm. Naime, Piaggio je godinama unatrag, ne baš uspješno, prodavao i MP3 s hibridnom tehnologijom.

PCX Hybrid ima litij-ionsku bateriju, koja malo smanjuje prostor pod sjedalom, a ne napaja klasični elektromotor, nego modificirani elektropokretač „start-stop“ sustava. Zbog toga PCX Hybrid ne ide na električnu energiju, nego elektropokretač-elektromotor pri ubrzavanju samo pripomaže klasičnom pogonskom agregatu, i to u intervalima od 4 sekunde. Klasičan jednocilindraš od 124 ccm razvija 12 KS pri 8.500 o/min i 12 Nm pri 5.000 o/min, dok mu elektromotor, za trajanja te 4 sekunde, pridodaje svojih 1,9 KS i 4,3 Nm.

Pritom iz Honde ne spominju da se litij-ionska baterija može puniti preko punjača, pa tako možemo samo pretpostaviti kako to ni nije moguće, već da se baterija dopunjava samo za vrijeme vožnje. Deklarira se da po WMTC standardu PCX Hybrid troši 1,9 l/100 km, što baš i nije neka ušteda u odnosi na deklariranih 2,1 l/100 km za „običan“ PCX 125.