Preuteto sa MCN

Ovaj jedinstveni spoj dizajna iz hladnog rata i tehnologije 21. stoljeća je Čezeta 506/02. To je električni skuter izgrađen oko linija, izgledom i nasljeđem izvorne Čezete, izrađene 1957. godine u bivšoj Čekoslovačkoj.

Nadimkom "Komunistička Vespa" i, bolje rečeno, "Svinja", u sedmogodišnjem životu prodano je 120.000 komada 175cc dvotaktnog modela.

Ali današnja Čezeta odlučila se za čistiji i tiši život, s električnim motorom od 15 ks ugrađenim u stražnji kotač i 6kWh Panasonic litij-ion baterijom ugrađenom u kompozitnu karoseriju.

Postoje tri moda napajanja, plus prijenos za vožnju unazad kako bi se lakše upravljalo njezinom težinom od 187 kg. Čezeta razvija maksimalnu brzinu od 120 km/h, 0-50 km/h za smo 2.7 sekunde i radijusom od 120 km.

cezeta6

Međutim, naša testna vožnja pokazala se manje optimističnom: zabilježili smo brzinu od 106 km/h, 0-30 km/h oko 5 sekundi i iskoristivi radijus od 65 km. Punjenje standardnim kućanskim utikačem traje od 3 do 4 sata.

Povezane kočnice su snažne, ali nemaju ABS - a kontura kalipera simpatična je izvornom nadimku. Regenerativno kočenje (usporavanje bicikla motorom radi vraćanja energije u bateriju) aktivira se uvrtanjem 'leptira za gas' naprijed. Rukovanje je najprikladnije za vožnju u gradu, mali kotači od 13 in olakšavaju upravljanje u prometu, ali su nervozni pri većoj brzini.

To je istinski pravi skuter s dobrim osjećajem, s mnoštvom šarmantnih detalja, uključujući kromirani  brzinomjer Smiths speedo, kožni držač za bocu, tapecirano skladište ispod sjedala, kvalitetne Beringer-ove ručne kočnice i rezervoare, te Rizoma retrovizore.